Keres
2020. július  15., szerda, Henrik
Magyar
 
HÍREK, FELHÍVÁSOK

JúL
03

MÚLTIDÉZŐ: Domokos Pál Péter és az Ezer Székely Leány Napja

Az Ezer Székely Leány Napját először 1931-ben szervezte meg a Szociális Testvérek Társasága. A találkozó jelmondata – "Hitében erős, erkölcsében tiszta, és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk." – tükrözte a szervezőknek azt a törekvését, hogy a népi hagyományok felelevenítésével a közösségi identitást erősítsék.
A találkozó egyik szellemi atyjaként Domokos Pál Péter néprajztudóst emlegetik, aki felismerte a székely népi hagyományok identitásőrző szerepét. A Csíksomlyóra ebben az időszkaban hazatért későbbi néprajztudós 1926-őszétől a csíkszeredai tanítóképző tanára lett. Fiatal tanárként szorgalmazta a csíkszeredai társasági élet vezető hölgyeinek körében a népviselet, a székely rokolya és a csepesz viselését. A rendezvényt később tanácsaival és személyes közreműködésével is támogatta. Visszaemlékezéseiben olvashatjuk:

Tovább ►

JúN
29

NYÁRI PROGRAM A KÁJONI JÁNOS MEGYEI KÖNYVTÁRBAN

2020. július 1-jétől, szerdától változik a Kájoni János Megyei Könyvtár közönségszolgálati programja. A nyári vakáció ideje alatt, július 1 - szeptember 1. között a következő program szerint látogatható a könyvtár:

Hétfő: 12 - 14 és 15 - 18 óra között.

Kedd - csütörtök: 8-12 és 13-16 óra között

Péntek: 8 - 14 óra között.

A friss, nyári olvasmányokra vágyók számos újdonság, kortárs magyar és román szerzők legújabb művei, világirodalmi alkotások közül választhatnak a kölcsönző részlegen, illetve a gyermekkönyvtárban is újdonságok várják a vakációs olvasmányért betérőket. Részletek: 


Tovább ►

JúN
12

OLVASÓINK FIGYELMÉBE: Újra látogathatók könyvtárunk olvasótermei

2020. június 15-étől, hétfőtől, újra látogathatók könyvtárunk olvasótermei, betartva a kötelező egészségügyi óvintékedéseket. Egyszerre csak egy olvasó tartózkodhat a termekben, továbbra is érvényesek az eddigi szabályok, kötelező a távolságtartás és a maszk viselése.

A földszinten, a Helyismereti- és különgyűjtemények részlege ( a dokumentációs részleg) valamint az emeleti Olvasóterem állományához is hozzéférhetnek regisztrált olvasóink, akik tanulás vagy kutatás, információkeresés céljából keresik fel intézményünket. Frissen megjelent kiadványok, helytörténeti munkák, az erdélyi művelődés- és tudománytörténet újdonságai is várják a kutatni vagy tanulni vágyó olvasókat. Részletek: 

Tovább ►

JúN
11

A PRO LIBRIS KÖNYVTÁRI EGYESÜLET FELHÍVÁSA

Tehet Ön is közösségünk jövőjéért!

Kérjük Önöket, hogy adójuk 3,5%-ával támogassák egyesületünk működését!

A Kájoni János Megyei Könyvtár mellett működő Pro Libris Könyvtári Egyesület – Asociaţia Bibliotecară „Pro Libris" célja, hogy támogassa az új könyvtári dokumentumok beszerzését, különböző kulturális és szabadidős programok, rendezvények, foglalkozások szervezését.

Adója 3,5%-ának felajánlásával Ön is hozzájárulhat, hogy a Kájoni János Megyei Könyvtárban minél több új kiadvány, friss olvasnivaló várja, hogy a könyvtár kulturális programjai, szabadidős tevékenységei minél több emberhez eljussanak.

További információk igényelhetők a könyvtár közönségszolgálati részlegein. Az űrlap ugyancsak a könyvtár részlegein igényelhető. 

Tovább ►

JúN
10

MÚLTIDÉZŐ: 90 éve született Kristó András tanár, geológus, földrajzi szakíró

2020. június 10-én emlékezünk Kristó András, a kiváló geológus, tanár, földrajzi szakíró születésének 90. évfordulójára. Megjelent kötetei és számos szaktanulmánya megtalálható a Kájoni János Megyei Könyvtár helyismereti részlegén. Életrajzáról, munkásságáról a könyvtárunk honlapján elérhető Hargita Megyei személyiségek adatbázisában készült szócikkben olvashatunk.

Kristó András (Csíkszentkirály, 1930. június 10 - Budapest, 1994. december 14.) geológusként a Nagyhagymás-Gyilkos-tó hegyvonulat és a Csíki-medencék geomorfológiájának és hidrológiájának kitűnő szakértője volt. Részletek: 

Tovább ►

JúN
04

SZÁMOKBAN: A Kájoni János Megyei Könyvtár programjai az online térben a XVI. Hargitai Megyenapok sorában

SZÁMOKBAN:   10 online esemény – 9 videó – 30 bejegyzés – 23 269 elérés 

A 2020. május 24 - június 4. között megszervezett XVI. Hargitai Megyenapok keretében a Kájoni János Megyei Könyvtár is az online térbe költöztette programjait. Ismerjük meg értékeinket! címmel többfelvonásos online kvízjátékkal térségünk sajátos értékeire igyekeztünk felhívni a figyelmet, a játékos ismeretszerzésre is lehetőséget nyújtva. Gazdag online programkínálattal készült intézményünk a gyerekek számára is, a facebook felületein bábjátékkal, papírszínházzal és meseolvasással (magyar és román nyelven) nyújtottak örömet és élményt a könyvtárosok az óvodásoknak és kisiskolásoknak. Programjainkat a könyvtár Facebook-oldalán és a XVI. Hargitai Megyenapok Facebook-oldalán is követhették az érdeklődők.

Mellékelt számadataink is tükrözik a nagy érdeklődést:

Tovább ►

JúN
02

Ismerjük meg értékeinket! – az online kvízjátéksorozat eredményhirdetése

A XVI. Hargitai Megyenapok programsorozata keretében Ismerjük meg értékeinket! címmel indított online kvízjáték-sorozatot a Kájoni János Megyei Könyvtár. A virtuális térben szólítva meg mindazokat, akik szeretnék jobban ismerni térségünk sajátos természeti és kulturális értékeit, neves személyiségeink munkásságát. 2020. május 24-28. között öt kvízjátékot tettünk elérhetővé, amelyekre összesen 340 válasz érkezett be a meghirdetett határidőig (június 1.), az összes válasz közül 138 helyes válasz.
Köszönjük mindenkinek, aki velünk játszott az elmúlt napokban! Reméljük, kellemes perceket szereztünk mindenkinek kvízjátékunkkal! Részletek: 

Tovább ►

MáJ
28

ÚJRAINDULT KÖZÖNSÉGSZOLGÁLATUNK: mintegy 500 látogató – közel 1000 könyvkölcsönzés az első három napon

A Kájoni János Megyei Könyvtárban hétfőn, 2020. május 25-én újraindulhatott a közönségszolgálat. Igaz, szigorú óvintézkedések mellett, a látogatók fogadása a könyvtár előterében történik, ahol egyszerre három olvasó tartózkodhat, betartva az előírt távolságot.
Sokan vártak erre a napra, hogy új olvasmányokat vihessenek haza, és visszahozhassák a régóta kikölcsönzött könyveket. A nagy érdeklődést tükrzözik az első három nap alatt regisztrált statisztikai adataink is: már az első napon, hétfőn 575 dokumentum került vissza a könyvtárba. Három nap alatt 498 személy fordult meg a könyvtárban, és 976 könyvet kölcsönöztek ki ebben az időszakban.
Továbbra is várjuk olvasóinkat szeretettel!  Részletek: 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

NYÁRI PROGRAM: 

HÉTFŐ:

12.00 - 14.00    15.00 - 18.00

KEDD - CSÜTÖRTÖK:

08.00 - 12.00     13.00 - 16.00

PÉNTEK:

08.00 - 14.00

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúL
15

385 éve

1635. július 15. Gyulafehérváron meghalt Hidvégi Mikó Ferenc politikus, diplomata, emlékiratíró. 

Tovább ►

JúL
12

115 éve

1905. július 12. Csíkcsomortánban született Ferencz Béla újságíró. 

Tovább ►

JúL
08

80 éve

1940. július 8. Budapesten meghalt Márton Ferenc festőművész, grafikus, szobrász. Tovább ►

<< < 2020 JÚLIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost