Keres
2020. július  15., szerda, Henrik
Magyar
 

Eseménynaptár

JúN
02

A három kívánság - papírszínház - online esemény

A három kívánság című népmesét a Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárosai mutatják be papírszínház segítségével, ezúttal az online térben, a XVI. Hargitai Megyenapok programsorozat keretében, 2020. június 2-án 10.30 órai kezdettel.

A japán eredetű papírszínház színessé, elevenné teszi a gyermekek számára bemutatott népmesét. A meséhez készült illusztrációkat Ráduly Anikó, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola tanulója kászítette. (A Kájoni János Megyei Könyvtár és a Pro Libris Egyesület által meghirdetett Régi mesék új színekben című rajzpályázat egyik díjnyertes munkája). Felolvassa Zsók Éva gyermekkönyvtáros. A mesét főleg a 6-7 éves korosztálynak ajánljuk.

Tovább ►

JúN
01

Mesék gyereknapra könyvtárosoktól - online meseolvasás

Mindenkit szeretettel várunk az online térben zajló könyvtári programokra, a XVI. Hargitai Megyenapok keretében.A Gyermeknap alkalmából a Kájoni János Megyei Könyvtár mesékkel ajándékozza meg a gyerekeket június elsején. Könyvtárosaink felolvasásában a nap folyamán több alkalommal hangzanak el népmesék, magyar és román nyelven is.

Tovább ►

JúN
01

A kőleves - papírszínház - online esemény

A kőleves című népmesét a Kájoni János Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárosai mutatják be papírszínház segítségével, ezúttal az online térben, a XVI. Hargitai Megyenapok programsorozat keretében, 2020. június 1-én, 10.30 órától.

A japán eredetű papírszínház színessé, elevenné teszi a gyermekek számára bemutatott népmesét.

A meséhez készült illusztrációkat Miklós Andrea, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola tanulója kászítette. (A Kájoni János Megyei Könyvtár és a Pro Libris Egyesület által meghirdetett Régi mesék új színekben című rajzpályázat egyik díjnyertes munkája).Felolvassa Kopacz Katalin gyermekkönyvtáros.
A mesét főleg a 6-7 éves korosztálynak ajánljuk.

Tovább ►

MáJ
29

Plüm-Plüm és a sárkány - a Fakalinka bábcsoport előadása - online esemény

A virtuális térbe költözött az idei Hargitai Megyanapok programsorozata, így a Kájoni János Megyei Könyvtár is online programokkal igyekszik tartalmas időtöltést nyújtani minden korosztálynak ebben az időszakban.

Gazdag programkínálattal készült a könyvtár az óvodások és kisiskolások számára.

Plüm-Plüm és a sárkány címmel a könyvtárosok Fakalinka nevű bábcsapatának előadását láthatják videófelvételről a kisiskolások, a Kájoni János Megyei Könyvtár Facebook oldalán 2020. május 29-én, 10.30 órai kezdettel.

Tovább ►

MáJ
24

Ismerjük meg értékeinket! – Online kvízjáték nyereményekkel

A koronavírus okozta, megváltozott világunkban a virtuális térben szervezi meg a XVI. Hargitai Megyenapok eseménysorozatát 2020. május 24 – június 4. között Hargita Megye Tanácsa, alintézményeivel és civil szervezetekkel közösen. A programsorozat keretében Ismerjük meg értékeinket! címmel online kvízjáték-sorozattal szólítja meg a Kájoni János Megyei Könyvtár mindazokat, akik szeretnék jobban ismerni térségünk sajátos természeti és kulturális értékeit, neves személyiségeit.
A kvízek megoldásával játékos módon bárki tesztelheti ismereteit. Ragadják meg a lehetőséget, játsszanak velünk! A kérdésekre helyes választ adók közt értékes nyereményeket sorsolunk ki! Részletek:

Tovább ►

MáRC
12

SZÉKELY FERENC: ARANYPÉNZ – KÖNYVBEMUTATÓ

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy március 12-én, csütörtökön a SZÉKELY FERENC: ARANYPÉNZ – KÖNYVBEMUTATÓ ELMARAD! Szíves megértésüket köszönjük!

A néprajzos, újságíró, helytörténész Székely Ferenc Aranypénz című, legújabb beszélgetőkötetében tíz erdélyi személyiség életútja és pályaképe bontakozik ki az olvasó előtt. A kötetet a szerző ismerteti március 12-én, csütörtökön délután 5 órakor a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Jelen lesz három beszélgetőtársa is, Kilyén Ilka színművész, Balázs Lajos néprajzkutató és Kristó Tibor költő, nyugalmazott. szerkesztő. Az est moderátora Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője. 

Tovább ►

MáRC
09

SZÖVEGTEREK – nőnapi irodalmi találkozó Gáspár-Singer Annával, Hidas Judittal és Szeifert Natáliával

Szövegterek címmel várják irodalmi találkozóra a kortárs próza iránt érdeklődő közönséget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermébe, 2020. március 9-én, hétfőn 17 órára. Vendégek Gáspár-Singer Anna, Hidas Judit és Szeifert Natália magyarországi írók, akikkel Murányi Sándor Olivér beszélget, a találkozót Hargita Megye Tanácsa és a budapesti Szépírók Társasága támogatásával szervezi a megyei könyvtár. Részletek: 

Tovább ►

MáRC
05

KI EZ A KÁJONI? - workshop karaván gyerekeknek

Ki ez a Kájoni? - workshop karaván gyerekeknek címmel programsorozat indul Kádár Kincső vezetésével. A program Kájoni János polihisztor személyiségén keresztül a csíksomlyói ferences szerzetesek jelentőségére, a csíksomlyói nyomda és könyvkötő műhely, valamint a régi könyvtár művelődéstörténeti értékeire kívánja felhívni a figyelmet.

A programsorozat a KALOT szervezésében, a Hargita Megyei Kulturális Központ Joannes Kájoni 390 emlékévhez kapcsolódva, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A szomszédos országokban működő civil és egyházi szervezetek gyermekbarát tevékenységének támogatásával valósul meg.

A program csíkszeredai fogadóintézménye a Kájoni János Megyei Könyvtár. 2020. március 5-én délelőtt 10 órai kezdettel a Nagy Imre Általános Iskola harmadikos tanulói vesznek részt a foglalkozáson a könyvtár előadótermében. Részletek:

Tovább ►

MáRC
02

CSODÁLAT – Ferencz B. Imre (Imre atya) verseskötetének bemutatója

Ferencz B. Imre – Imre atya Csodálat című verseskötete 2019-ben jelent meg, Márton Áron 1939-es püspökké szentelésének napjára, február 12-re időzítve, a csíkszeredai Alutus nyomdában.

"A csodálatban találkozik az értelemmel az érzékelés, és ettől lesz olyan mélységesen szép (kívül-belül) a világ és az ember. Ha megfeledkezünk önmagunkról, csodálkozni is tudunk."

A szerzővel Koncsag László plébános beszélget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, a találkozóra 2020. március 2-án, hétfőn délután 17 órára szeretettel várnak minden érdeklődőt. Részletek:

 

Tovább ►

FEB
26

B. KOVÁCS ANDRÁS: 1989, TE CSILLAG! HARMINC ÉVE TÖRTÉNT – FEDELET A FEJÜNK FÖLÉ – kettős könyvbemutató

A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban 2020. február 26-án, szerdán délután 17 órától B. Kovács András közíró legújabb köteteit mutatják be. Az 1989, te csillag! Harminc éve történt című kötetben (ARTprinter Kiadó, Sepsiszentgyörgy, 2019) többek közt a rendszerváltó események háromszéki és nem csak háromszéki koronatanúi vallanak arról, ahogyan ezeket az eseményeket megélték három évtizede. A Fedelet a fejünk fölé címet viselő másik, 2019-ben megjelent kötet egy kisebbségi politikus életpályáját mutatja be tényregény formájában. Részletek: 

Tovább ►

FEB
26

RENDHAGYÓ TÖRTÉNELEMÓRA - Innovatív, élményalapú tanulás a könyvtárban

Az Innovatív, élményalapú tanulás a könyvtárban címmel induló programunk csoportos könyvtári foglalkozások és rendhagyó órák szervezésére nyújt lehetőséget, IT-alapú eszköztár és modern oktatási szoftver révén. A program nyitóeseményére 2020. február 26-án, szerdán 11 órára várják az érdeklődőket a megyei könyvtárban. Benedek Csaba gyergyószentmiklósi történelem szakos tanár, a Vaskertes Általános Iskola aligazgatója tart interaktív történelemórát, amelyen az ókori Egyiptomról tanulhatnak a Nagy Imre Általános Iskola ötödik osztályos diákjai. A programnyitó eseményre várjuk az érdeklődő pedagógusokat! Részletek:

Tovább ►

FEB
25

Az ifjúsági olvasókör februári találkozója

A Kájoni János Megyei Könyvtárban  működő Lázadó Muglik nevet viselő ifjúsági olvasókör következő találkozójára 2020. február 25-én, kedden délután 15.30 órai kezdettel várják a kör tagjait és minden érdeklődő fiatalt. Ezúttal Angie Thomas A gyűlölet, amit adtál (The Hate U Give, 2017) című regényéről beszélgetnek. Részletek: 

 

Tovább ►

 
NYITVATARTÁS

NYÁRI PROGRAM: 

HÉTFŐ:

12.00 - 14.00    15.00 - 18.00

KEDD - CSÜTÖRTÖK:

08.00 - 12.00     13.00 - 16.00

PÉNTEK:

08.00 - 14.00

Hasznos linkek

Hargita Megye Tanácsa


Hargita Megyei Kulturális Központ


Hargita Megyei
Hagyományőrzési Forrásközpont


Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ


Hargita Népe Kiadó


Hargita Kiadóhivatal –
Székelyföld Kulturális Folyóirat


Hargita Megyei
Művészeti Népiskola

JúL
15

385 éve

1635. július 15. Gyulafehérváron meghalt Hidvégi Mikó Ferenc politikus, diplomata, emlékiratíró. 

Tovább ►

JúL
12

115 éve

1905. július 12. Csíkcsomortánban született Ferencz Béla újságíró. 

Tovább ►

JúL
08

80 éve

1940. július 8. Budapesten meghalt Márton Ferenc festőművész, grafikus, szobrász. Tovább ►

<< < 2020 JÚLIUS > >>
H K SZ CS P SZ V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Kérdéseire, a könyvtári szolgáltatással kapcsolatos észrevételeire a könyvtárosok válaszolnak
önnek e-mailban, amennyiben Ön kitölti az adatokat.

Kérdezd a könyvtárost